martes, 8 de noviembre de 2011

Tots sants amb crisi, menys assistència i un nou ossari

 El passat dia de Tots Sants, va ser una celebració una mica diferent a la de cada any a la ciutat de Terrassa.
Les llargues cues de cada any per entrar a l’aparcament, eren inexistents i a les 13 hores ja es podia aparcar amb normalitat, al contrari d’altres anys, on el  flux de cotxes és constant durant tot el dia.

En comptes de fins a una vintena de paradetes de flors a l'entrada, hi havia tan sols 10,ja que aquest any, com era d’esperar,  la gent havia optat per portar-se les flors de casa per tal d'estalviar-se els preus incrementats pel dia dels morts. Els venedors explicaven que cada cop s’està posant més de moda posar flors de plàstic a les tombes, ja que són més econòmiques, i al no pansir-se donen un millor aspecte a la làpida sense haver d’estar anant a canviar-les.


Un parell de dones es tornen per pujar a unes escales per netejar
Altrament, el negoci dels escaleristes, joves i homes que s’ofereixen a pujar amb les seves escales a les tombes més altes i netejar-les per la voluntat, també està a la baixa; molts explicaven que van estar-se gran part del matí asseguts al banc o que feien feines per les que rebien “Un trist gràcies” o “ 50 cèntims, que els entenc però jo també he de comprar menjar per la meva família”, explicaven incrèduls, i senyalàven que aquest any per tal d'estalviar-se diners, la gent s'arriscava a caure pujant ells ells mateixos a netejar, però reconeixien que no podien reclamar més als seus clients, perquè els vigilants dels cementiris podien fer-los fóra i “fastidiar-nos així la resta del dia”.
Detall d'un ram de flors decoratiu d'una tomba
El nou ossari
El cementiri de Terrassa, tot i la crisi actual, durant la diada de Tots Sants estrenava un ossari nou, ja que a l’altre no hi cabien més ossos. Aquest nou ossari està situat al costat de la porta d’entrada secundària; consta de 3 boques per a distribuir les restes i amb una passarel·la interna per la que els ossos podràn ser distribuïts manualment per la instal·lació i augmentar-ne així la capacitat. La nova construcció ha costat 112.000euros aproximadament i ha estat dissenyada de manera que no malmeti la visió de la zona on està emplaçada.

  
També s’ha arreglat la porta per a vehicles del cementiri que es troba al costat del nou ossari, però s’ha fet amb molta cura i només per una part, per tal de no danyar la paret on van ser afusellats i enterrats en fosses comunes sense identificació un gran nombre d’habitants republicans de la ciutat catalana.


Imatge de l'aparcament buit en comparació a anys anteriors.
Un dels passadissos replets de flors.